Mazelen

22 april 2024

Bent u beschermd tegen de mazelen? Moet u zich laten vaccineren? Klik op 'lees verder' voor meer informatie

Mazelen

Beste patiënten,

Zoals u wellicht recent op het nieuws hebt gehoord of gelezen is er wereldwijd maar ook in Europa een toename van het voorkomen van het mazelen virus. Mazelen is een uiterst besmettelijk virus dat ernstige complicaties kan veroorzaken, vooral bij kinderen en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem.

Mazelen verspreiden zich snel via de lucht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest. Symptomen van mazelen beginnen vaak met koorts, hoesten, loopneus en rode, waterige ogen, gevolgd door een karakteristieke rode huiduitslag. In ernstige gevallen kan mazelen leiden tot longontsteking, encefalitis (hersenontsteking), gehoorverlies en zelfs overlijden.

De beste manier om uzelf en uw dierbaren te beschermen tegen mazelen is door middel van vaccinatie. Het mazelenvaccin is veilig en effectief, en biedt langdurige immuniteit tegen het virus. Het vaccin wordt routinematig aanbevolen voor kinderen en kan ook worden gegeven aan volwassenen die geen immuniteit hebben tegen mazelen.

In België werd vaccinatie met een gecombineerd vaccin tegen mazelen, bof en rubella gestart bij kinderen geboren in 1985. Momenteel wordt de eerste dosis toegediend op de leeftijd van 12 maanden en een tweede dosis bij 10-jarigen.

Algemeen wordt aangenomen dat personen geboren vóór 1970 wellicht mazelen doorgemaakt hebben en dus immuun zijn. Volwassenen geboren vanaf 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt en geen of slechts 1 vaccin gehad hebben, laten zich best vaccineren. Voor hen is het MBR-vaccin (vaccin tegen mazelen-bof-rubella) gratis. Na 2 MBR-vaccinaties met minimaal 1 maand interval ben je volledig gevaccineerd.

Als u niet zeker weet of u volledig zijn gevaccineerd tegen mazelen, raden we u aan om contact op te nemen met onze praktijk. We kunnen uw vaccinatiestatus controleren en, indien nodig, vaccinaties plannen om u te beschermen.

Het voorkomen van mazelen is een gezamenlijke inspanning. Door ervoor te zorgen dat uzelf gevaccineerd bent, helpen we de verspreiding van dit gevaarlijke virus te voorkomen en beschermen we de gezondheid van onze gemeenschap.

Met vriendelijke groet,

Ars Vivendi

Afwezigheid Dr. Daniel Geurts

21 april 2024

Dr. Geurts Daniël is door onvoorziene omstandigheden afwezig in de praktijk. In tussentijd kunnen zijn patiënten terecht bij de andere collega's van de groepspraktijk.